Kaip teisingai išsirinkti moto šalmą: svarbiausia - dydis

29/06/2018 0 Komentarai

Be jokių abejonių, pirmutinė ir pati svarbiausia motociklininko aprangos dalis yra moto šalmas. Ši tema yra daug svarbesnė ir platesnė, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio, todėl jai skirsime net 4 dalis, atsakydami į svarbiausią klausimą: į ką atkreipti dėmesį, renkantis moto šalmą.

 

Renkantis moto šalmą, nepriklausomai nuo to, kokio stiliaus jis bebūtų, pats svarbiausias dalykas - tinkamas dydis. Išsirinkus tinkamą moto šalmo dydį, jis bus žymiai saugesnis ir funkcionalesnis.

Moto šalmų dydžiai yra skirstomi panašiai kaip rūbų: XS, S, M ir t.t. Kiekviena raidė turi skaitinę išraišką, pavyzdžiui, S - 55-56 cm. Pasaulyje yra keletas gamintojų, kurių skaitinė išraiška kiek skiriasi, bet tai yra mažoji dalis gamintojų. Daugumos gamintojų dydžiai sutampa, tačiau, renkantis šalmą, vis dėlto vertėtų atkreipti dėmesį į žymėjimus.

Svarbu žinoti, jog išmatuoti galvos apimtį nepakanka. Renkantis šalmą, reikia atkreipti dėmesį ir į galvos formą. Išmatavus galvos apimtį ir žinant galvos formą, lieka dar vienas žingsnis - išsiaiškinti, ar šalmas, kurį renkatės, yra nemažintas ir nedidintas. Kai kurie šalmai būna šiek tiek didinti ar mažinti. Mažinti dažniausiai būna tie šalmai, kurie turi daugiau nei du išorinio kiauto dydžius, o didinti - turintys vieną išorinio kiauto dydį visiems dydžiams - nuo XS iki XXL. Vieno išorinio kiauto dydžio moto šalmai turi vieną labai dažną problemą: prabėgus tam tikram laiko tarpui, šie šalmai labai stipriai „prasivaikšto”, kartais padidėja net vienu ar pusantro dydžio, todėl pradeda tabaluoti žandų, viršugalvio, galvūgalio srityse. Kitoje dalyje papasakosime, kodėl labai pavojinga ir neprotinga važinėti su per dideliais šalmais. Šioje situacijoje nelabai svarbu, ar moto šalmas kainuoja 80 eurų, ar 250 eurų - jei šalmas yra vieno išorinio kiauto dydžio, žiūrint į ateitį, jį reikėtų rinktis labai atsargiai ir atsakingai.

Dar vienas labai svarbus niuansas: matuodamiesi moto šalmą, ypač vieno išorinio kiauto dydžio, neapsigaukite jo patogumu, nes yra labai didelė tikimybė, jog, nuvažiavus tūkstantį kilometrų ar keletą kartų išplovus vidinį pamušalą, šalmas gerokai padidės. Šiuo ir visais kitais klausimais Jums padės parduotuvės konsultantai.

Labai gaila, tačiau iš patirties žinome, kad daugiau nei pusė motociklininkų Lietuvoje važinėja su vienu dydžiu per dideliais šalmais. Nemažai ir tokių, kurie skrieja motociklais su dviem ar trim dydžiais per dideliais šalmais. Todėl stengiamės kiekvienam individualiai paaiškinti, koks šalmas tinkamiausias motociklo vairuotojui. Kartais tenka ne tik konsultuoti, bet ir įtikinėti, perkalbėti ar net ginčytis.

            Kitose dalyse papasakosime, kokios dažniausios klaidos daromos, renkantis moto šalmo dydį. Atsakysime į klausimą, kodėl neverta pirkti per didelio šalmo ir kaip teisingai išsimatuoti bei pasirinkti šalmą užsidėjus ant galvos (nes visa tai nesunkiai galite padaryti ir patys).

Palikite komentarą

Loading...