Kokios dažniausiai daromos klaidos renkantis teisingo dydžio šalmą?

01/10/2018 1 Komentarai

Pirmas veiksmas, kurį jums turi atlikti parduotuvėje, prieš pradedant rinktis šalmą, tai yra išmatuoti galvos dydį centimetrais ir įvardinti galvos formos tipą. Oval – kaušinio formos, Round  - apvali ir Mid Oval – dažniausiai pasitaikanti, vidutiniškai apvali. Jeigu Jūsų galvos formos tipas Mid-Oval, tai rasti tinkamo dydžio moto šalmą nebus problemų. Tačiau jeigu Jūsų galva atitinka kitus du tipus, atrasti tinkamo dydžio šalmą bus, kur kas sunkiau. Patartina nesirinkti per didelio šalmo tam, kad kompensuotumėte rečiau pasitaikančią savo galvos formą.

Dažnai girdime, kad žmonės renkasi šalmo dydį, pagal prieš tai turėtą šalmą. Taip daryti klaidinga, kadangi nėra žinoma ar prieš tai buvusio šalmo dydis buvo Jums tinkamas, ar gamintojo markiruojamas dydis atitinka realybę ir dar reikia prisiminti, kad šalmas buvo gerokai „išnešiotas“. Svarbu žinoti ir tai, kad nebūtinai to pačio gamintojo šalmas bus vienodo dydžio, kaip ir naujas to paties gaminotojo. Dydžiai ir formos skiriasi, net renkantis to paties gamintojo šalmą.

Kartais žmonės prašo duoti didesnio dydžio šalmą, nes jiems „labai spaudžia“. Tuomet labai svarbu išsiaiškinti, kaip spaudžia. Ar spaudžia tolygiai aplink visą galvą ar spaudimas/skausmas išryškėja, kurioje nors vienoje ar keliose vietose. Konsultantas/ė turi atrasti ribą tarp per mažo ir tinkamo dydžio moto šalmo. Labai svarbu žinoti ar pirkėjas pirmą kartą dedasi šalmą ir ar jo prieš tai buvęs šalmas buvo tinkamo dydžio ir t.t. Kodėl taip klausiame? Nes žinome, kad buvusi žmogaus patirtis gali būti klaidinga, o jeigu žmogus šalmą dedasi pirmą kartą, tai suprantame, kad šalmas ant galvos tokiam žmogui gali kelti ne tik nemalonų, varžantį jausmą, o gal net ir baimę, nes dengia ir spaudžia visą galvą.

Atskirai norėjau paminėti atvejį, kai prašoma didesnio šalmo, nes spaudžia žandus. Dėl žandų reiktų suprasti du pagrindinius dalykus. Pirma - žandai šalme, tai vienintelė vieta, kuri iš tikrųjų laikui bėgant išsitampo pagal kiekvieno žmogaus veido formą. Tam neužteks 1 valandos pasivažinėjimo, dažnai tam reikia, kur kas daugiau laiko. O jeigu jums beveik nespaudžia žandų, tai reiktų būti atsargiam, nes praėjus ilgesniam laiko tarpui yra labai didelė tikimybė, kad žandai prasitemps tiek, kad šalmas pradės „tabaluoti“ žandų srityje ir taip žymiai sumažės jo saugumo lygis. Antra - reikia atkreipti dėmesį į pačius žmogaus žandus. Kartais žandai būna tikrai dideli, todėl atrasti tinkamo dydžio šalmą bus sunku. Čia gelbėtų, galimybė pakeisti šalmo žandus į plonesnius, tačiau tokią galimybę dažniausiai turi tik brangūs šalmai.

Labai dažnai šalmai būna didinti arba mažinti. Dažniausiai didinti būna šalmai, kurie turi tik 1  arba 2 išorinio kiauto dydžius. Tokius dalykus plačiau turėtų papasakoti konsultantai/ės, tačiau tai galite pajausti ir patys, perskaitę visus 3 straipsnius apie šalmo dydį. Be to jau yra ir video apie moto šalmų dydį mūsų „youtube“ paskyroje. Visas nuorodas į straipsnius ir video rasite čia:

 

Būkit saugūs keliuose!

 

https://www.youtube.com/watch?v=HLlmyoLOmNc

https://www.motomafia.lt/blog/kodel-pavojinga-ir-nenaudinga-vazineti-su-per-dideliu-salmu

https://www.motomafia.lt/blog/kaip-teisingai-issirinkti-moto-salma-svarbiausia-dydis

1 Komentarai

Rimgailė:
31/01/2022, 12:56:55 PM
Atsakyti

Laba diena ar užsisakius jūsų puslapyje šalmą, galima jį pasikeisti į didesnį ar mažesnį jei netinka? Ačiū, lauksiu atsakymo! Geros dienos!

Palikite komentarą

Loading...